Niet van toepassing op mij, deze titel. Maar ik hoor vriendinnen regelmatig verzuchten dat ze zo’n gruwelijke hekel hebben aan knutselen. Maar het kind vindt het wel leuk. En nóg leuker als mama of papa meedoet. Hoe zet je je over je weerzin heen?

Als je in de positie bent dat er nog een andere ouder in beeld is, of je hebt een opa of oma die dol is op knutselen, is er natuurlijk niets mis mee om het een beetje uit te besteden. Zo heb ik persoonlijk vrij weinig met urenlang in de speeltuin vertoeven, dus dat zijn de dingen die ik aan mijn man overlaat. Niks mis mee. Maar goed. Dat kan niet altijd. Hoe maak je knutselen dan een beetje leuk voor jezelf?

Maak een plan
Goed, er moet geknutseld worden. Om te voorkomen dat de compléte inhoud van de knutselkast tevoorschijn komt, is het slim om eerst even een plan te maken. Waar gaan we mee knutselen? Papier en stiften? Verf? Klei? Lijm en karton? Pak samen alles dat je nodig hebt en doe de kast weer dicht. Natuurlijk blijkt altijd halverwege dat er nog écht iets gepakt moet worden, maar zo voorkom je meestal een totaal inferno van klei, lijm, glitters en verf.

Zorg voor kind- en interieurvriendelijke knutselspullen
Knutselfabrikanten leven mee met ouders. Zo zijn er uitwasbare viltstiften, lijm en verf. Het is soms verleidelijk om de goedkope (volwassenen)optie te nemen, maar als je geen zin hebt in gedoe met vlekken, is de kinderversie meestal een beter idee. Behalve de échte prittstift. Dat is een prima alternatief voor kinderlijm.

Bescherm de boel
Koop een vrolijk tafelzeiltje dat je alleen voor knutselen gebruikt en knoop de kinderen een verfschort (IKEA heeft prima exemplaren) voor. Blijven je tafel en de kleding in ieder geval schoon. Spreek ook af dat knutselen een activiteit is voor aan tafel en dat we niet gaan lopen met bordjes verf, natte lijm en potten glitter. Ohja, en trek zelf ook niet je nieuwe merinowollen witte trui aan 😉

Leg natte doekjes klaar
De grootste klodders verf en lijm zijn zo weer opgeruimd met een vochtig doekje binnen handbereik. 

Doe zelf ook mee
Vaak hou je toezicht óf je wordt uiteindelijk ingezet als productiemedewerker door een kleuter die acuut last van faalangst krijgt. Het eerste is saai, het tweede zorgt ervoor dat het knutselen zijn doel een beetje voorbij schiet. Dat los je op door zelf ook mee te doen en er ook helemaal voor te gaan. Als je kind op canvas schildert, doe jij dat ook. Als je kind kleit, klei jij ook iets. Zo werk je gezellig naast elkaar. Dat is een stuk leuker dan toekijken hoe de glitter door de lucht vliegt. En misschien ontdek je wel een nieuwe hobby 😉

Let it go
Toegegeven, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar laat het los. Accepteer dat je hierna waarschijnlijk moet stofzuigen, dat er handen gewassen moeten worden en er misschien kleren in de was moeten. Het was wél leuk. (en anders niet, maar dan heb je het geprobeerd).

Categorized in: